Followers

Monday, December 7, 2009

Kasih Seorang Ibu...


''Nurse, boleh saya tengok bayi saya?'' ibu muda yang baru bersalin itu bersuara antara dengar dan tidak kepda seorang jururawat.

Sambil tersenyum jururawat membawakan bayi yang masih merah itu. Si ibu menyambut dengan senyuman meleret. Dibuka selimut yang menutup wajah bayi itu dan diciumnya berkali-kali sebaik sahaja bayi tersebut berada di pangkuannya.

Jururawat kemudiannya mengalihkan pandangannya ke luar tingkap. Tidak sanggup dia bertentang mata dengan si ibu yang terperanjat melihat bayinya dilahirkan tanpa kedua-dua cuping telinga.

Namun gamamnya cuma seketika. Dakapan dan ciuman bersilih ganti sehingga bayi yang sedang lena itu merengek. Doktor bagaimanapun mengesahkan pendengaran bayi itu normal, sesuatu yang cukup menggembirakan si ibu.

Masa terus berlalu...

Pulang dari sekolah suatu tengah hari, anak yang tiada cuping telinga itu yang kini telah memasuki alam persekolahan menangis memberitahu bagaimana dia diejek oleh rakan-rakannya. ''Mereka kata saya cacat,"katanya kepada si ibu.

Si ibu menahan sebak. Dipujuknya si anak dengan pelbagai kata semangat. Si anak menerima kata-kata tersebut dan dia muncul sebagai pelajar cemerlang dengan menyandang pelbagai jawatan di sekolah. Bagaimanapun tanpa cuping telinga, si anak tetap berasa rendah diri walaupun si ibu terus memujuk. Si ayah pula bertemu dengan doktor bagi merawat kecacatan anaknya. ''Saya yakin dapat melakukannya jika ada penderma,'' kata pakar bedah. Bermulalah suatu pencarian bagi mencari penderma yang sanggup berkorban.

Setahun berlalu..........

''Anakku, kita akan menemui doktor hujung minggu ini. Ibu dan ayah telah mendapatkan seorang penderma tetapi dia mahu dirinya dirahsiakan,'' kata si ayah. Pembedahan berjalan lancar dan akhirnya si anak muncul sebagai manusia baru, kacak serta bijak. Pelajarannya bertambah cemerlang dan rasa rendah diri yang kerap dialaminya hilang.

Rakan-rakan memuji kecantikkan paras rupanya. Si anak cukup seronok tetapi dia tidak mengabaikan pelajarannya. Pada usia lewat 20-an, si anak menjawat jawatan tinggi dalam bidang diplomatik.

''Sebelum saya berangkat ke luar negara, saya ingin tahu siapakah penderma telinga ini, saya ingin membalas jasanya,'' kata si anak berkali-kali. ''Tak mungkin,''balas si ayah. ''Perjanjian antara ayah dengan penderma itu masih berjalan. Tunggulah, masanya akan tiba.'' ''Bila?'' tanya si anak.

''Akan tiba masanya anakku,'' balas si ayah sambil ibunya mengangguk-angguk. Keadaan terus kekal menjadi rahsia bertahun-tahun lamanya.

Hari yang ditunggu akhirnya tiba. Ketika si anak berdiri di sisi jenazah ibunya, perlahan-lahan si ayah menyelak rambut jenazah ibunya.

Gelap seketika pandangan si anak apabila melihat kedua-dua cuping telinga ibunya tiada.

''Ibumu tidak pernah memotong pendek rambutnya,'' si ayah berbisik ke telinga anaknya. ''Tetapi tiada siapa pernah mengatakan ibumu cacat, dia tetap cantik, pada ayah dialah satu-satunya wanita paling cantik yang pernah ayah temui. Tak percaya tanyalah pada sesiapa pun kenalannya.''

Ya Allah, Engkau ampunilah dosaku, dosa kedua ibu bapaku, dan rahmatilah mereka sepertimana mereka mengasihiku sewaktu aku masih kecil. SALAM ULANG TAHUN buat Ibuku yang tercinta Rahaimi bt Salleh. Semoga Allah sentiasa memberi ketenangan kepadamu wahai Ibuku...

No comments: