Followers

Thursday, October 29, 2009

Teka-Teki Imam Al Ghazali


Nabi saw Bersabda yang bermaksud: “Ulama’ adalah pewaris para Nabi”. Oleh itu, mari kita perhati dan menghayati beberapa persoalan yang ditanyakan oleh Imam Al-Ghazali kepada anak muridnya... semoga ianya dapat memberi pengajaran buat kita semua....in sya Allah.

Soalan-soalannya:

# Apa yang paling dekat dengan kita di dunia?

# Apa yang paling jauh dari kita di dunia?
# Apa yang paling besar di dunia?
# Apa yang paling berat di dunia?
# Apa yang paling ringan di dunia?
# Apa yang paling tajam di dunia?


Pada suatu hari, Imam Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya, lalu Imam Al-Ghazali bertanya; pertama: "Apa yang paling dekat dengan kita di dunia?" Murid-muridnya menjawab, "Orang tua, guru, kawan dan sahabatnya". Imam Al-Ghazali menjelaskan semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita adalah MATI!!! Sebab itu sememangnya janji Allah swt bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati. (Al-Imran:85)

Lalu Imam Al-Ghazali meneruskan pertanyaan yang kedua. "Apa yang paling jauh dari kita di dunia?". Murid-muridnya menjawab, "Negara China, bulan, matahari dan bintang-bintang". Lalu Imam Al-Ghazali menjelaskan bahawa semua jawapan yang mereka berikan adalah benar. Tapi yang paling benar adalah MASA LALU. Walau dengan apacara sekali pun kita tidak dapat kembali ke masa lalu. Oleh sebab itu, kita harus menjaga hari ini dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Islam.

Lalu Imam Al-Ghazali meneruskan dengan pertanyaan yang ketiga. "Apa yang paling besar di dunia ini?". Murid-murinya menjawab, "Gunung, bumi dan matahari". "Semua jawapan itu benar", kata Imam Al-Ghazali. Tapi yang paling besar daripada apa yang ada di dunia ini adalah NAFSU (Al-A'araf:179). Maka kita harus berhati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu membawa kita ke neraka.

Pertanyaan keempat adalah, "Apa yang paling berat di dunia ini?". Ada yang menjawab, "Besi dan Gajah". "Semua jawapan adalah benar", kata Imam Al-Ghazali. Tapi yang paling tepat adalah MEMEGANG AMANAH (Al-Ahzab:72).Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah meminta mereka untuk menjadi khalifah(pemimpin di dunia ini). Tetapi manusia dengan sombongnya menyanggupi permintaan Allah swt, sehungga banyak daripada manusia masuk ke neraka kerana tidak dapat memegang amanahnya.

Pertanyaan yang kelima adalah , "Apa yang paling ringan di dunia ini?". Murid-muridnya menjawab, "Kapas, angin, debu, dan daun-daunan". "Semua itu benar", kata Imam Al-Ghazali. Tapi yang paling ringan di dunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT. Gara-gara pekerjaan,kita meninggalkan solat. Gara-gara bermesyuarat, kita meninggalkan solat.

Dan pertanyaan keenam ialah, "Apa yang paling tajam di dunia ini?". Murid-muridnya menjawab dengan serentak, "Pedang". "Benar", kata Imam Al-Ghazali. Tapi yamg paling tajam adalah LIDAH MANUSIA - kerana melalui lidah, manusia selalunya menyakiti hati dan perasaan saudaranya sendiri.

No comments: